首頁 眾作者 帖子由 阿榮

阿榮

25 發佈 0 評論
一個普通平凡的香港人,二十五歲時決定隻身遠赴日本工作,目前於鄉郊之地努力奮鬥中,所經歷之事被認為有點慘情(好似係)。並非勵志故事,純屬胡言亂語。

搬屋記

大家好,我係阿榮。 啱啱過去嗰個幾月都忙緊搬屋,有睇過下page嘅朋友仔可能都知我喺搵屋個度已經搞到成壇嘢咁,當你搵到間屋喇,下一步就係要諗點搬行李!

日本刀與豪華和食之旅

嚟咗日本住之後,都好少做啲咩嘢體驗日本文化咁,咁啱早排我個客為咗配合番佢件商品嗰種日本刀嘅精緻細膩嘅concept...

我係日本上班族

大家好,我係阿榮。 大家係香港係咪熱到hihi咁呢,唔好講笑係大阪都熱到成隻野咁,我真係好憎咁熱!!!!!

「你識唔識揸車?」

大家好,我係阿榮。 嚟到日本之後,我好鐘意問日本人一個問題: 「你識唔識揸車?」

想當年第一次去日本…

大家好,我係阿榮。 唔經唔覺,2017年快完結!真係快到好似眨眼咁,仲快過小明。 時光飛逝令我諗起第一次嚟日本旅行原來已經係十年前⋯⋯⋯

自己傢俬自己砌

大家好,我係阿榮。 驚有啲朋友仔唔知,我喺早前搬咗新屋,

我決定認真學揸筷子!!!!!!!

日本人對於食係好講究我諗係人都知,對於餐桌禮儀更加係講究到喊出嚟!!!

教日本人學廣東話

早排有朋友介紹咗個識講廣東話嘅日本人俾我識,嘩!!!!!識講廣東話嘅日本人(以下我叫佢做日本人A)喎!!!!其實真係好少見!!!

唔射波難,射波更難…

喺日本返工咁耐,我諗最需要適應嘅就係「如何唔好射波」。(驚有啲走在潮流尖端嘅人唔知射波係咩,我就解釋下:射波=臨時請假)...

夏天必去音樂節

大家好,我係阿榮!夏天都到尾聲喇,唔知大家過成點呢?
- Advertisement -

熱門文章

話題新聞