那些年,大家總會玩過「食鬼」遊戲,昔日起格的遊戲畫面,絕對是屬於大家的集體回憶。咁唔知大家又有冇諗過「起格」都可以成為一股新興潮流?這間位於淺草的TOKYO PiXEL就將古老變時興,製作出一系列「起格」產品,深受大眾歡迎!

SANRIO Tote bag / 各款2,484日圓

布袋有紅、白及深藍三色可選,而且質地硬淨,又實用又靚唔買真係對唔住自己啦~

iPhone 7電話殼 / 各2,700日圓

8bit版Hello Kitty嘅iPhone套,款式百搭唔會過份可愛。

PAC-MAN T-shirt / 3,780日圓

呢件T-shirt可謂係店舖招牌,之前已經賣斷過貨而家再出返,唔單只將日本美食加入食鬼畫面,仔細睇仲印有「TOKYO」字眼添!

其實「起格」即是8bit像數,由於以前畫質太低清而導致圖像明顯「起格」,而TOKYO PiXEL的設計師大圖誠就以8bit風格設計出一系列產品,更厲害到吸引迪士尼、Sanrio等品牌主動找他合作。

大圖先生希望透過他設計的產品,使更多人認識並愛上8bit文化。

不要看他外型威猛,其實大圖先生本來是一個十字刺繡設計師,擁有一雙巧手的他還有出書教授刺繡技巧,並以此為契機開始製作8bit產品更大獲好評。除了出名的品牌,大圖先生亦不時與大型展覽、百貨公司及明星歌手等crossover。

呢度咁多名錶點賣?其實係店舖同扭蛋品牌KITAN CLUB合作推出的「Pixel Watch」,每扭一次都係300yen咋好吸引啊!

TOKYO PiXEL之前只有網上商店,首間實體店其實於去年10月才開幕,店內所有產品都是由大圖先生原創,種類繁多,小編推薦大家來這裡直接感受8bit的魅力,順便溫馨提示一下,記得帶備足夠彈藥先好嚟啊!

  • TOKYO PiXEL.

  • 東京都台東區 壽3-14-13壽大廈1F

  • 12:00nn-7:00pm

  • 定休日:星期一及二、公眾假期

  • 東京Metro藏前站徒步約3分鐘

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字