來到岐阜飛驒,除了名物飛驒牛 之外,當然要來玩「Gattan Go!!」,喺火車軌上踩單車!不過唔需要擔心,唔會玩玩吓有火車來嘅,因為呢條鐵路在2006年已經廢棄咗,現在就改做了,並成為了岐阜其中一個新熱點,簡單來説就是把一個已廢,名叫舊神岡鐵嘅路線,留下來,與登山單車合體而成。普遍為兩人一組的登山單車,亦有最多可以坐6人嘅車,但最少都是要兩個呢。

如果怕自己體力不足,都有電單車可以揀呀,所以就算有老人家同行都可以一齊玩呀!

如果怕攰,除咗登山單車,仲有電動單車可揀。體驗新玩意之餘,四周的環境、景色亦好清幽,可以邊踩邊欣賞風景,係個幾新鮮嘅體驗。由奧飛彈溫泉口站開始,全程約6公里,去程為下坡,約15分鐘,途中途經兩個站,回程為上坡,約20至25分鐘,中途不可停車,如果要影相就要隨踩隨影啦,而中轉站有提供當地嘅山水飲用,補充水分先回程 ,真係一個難忘嘅體驗呀!

已有四十幾年歷史嘅舊神岡鐵道,依家變身成可以用單車喺上面奔馳嘅單車鐵路體驗!

Rail-MTB Gattan Go!!
地址:岐阜縣飛彈市神岡町東雲1327-2
交通:JR 高山站乘濃飛巴士到神岡營業所,再轉乘當地巴士到舊奧飛彈溫泉口站即達
網址:http://rail-mtb.com/en/

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字