成日一個飯糰仔唔夠飽?自問食量驚人?咁就要試下越後湯澤站嘅炸彈飯糰喇!普通「爆彈」飯糰就相當於兩碗米飯既份量,特製嘅「大爆」飯糰呢,就等於足足八碗飯咁多!飯糰即叫即做,使用的米飯是新瀉最有名的南魚沼鹽澤產越光米,熱騰騰的米香醇厚、軟硬適中、粒粒分明,就算淨食冇餡的鹽味飯糰,都大滿足啦。

米飯份量多之餘配料亦無偷工減料,更會附上味噌湯,食完包滿足。
燒鱈魚子加梅乾飯糰 / 780日圓
雖然置於店外的餐牌冇寫,但在詢問店員後,發現原來祇要以較為昂貴的內餡為準,多加110日圓就可以多選擇一種飯糰的餡料。
可選擇饀料多達18種,不少更是平時少見款式,唔知點揀時揀人氣No.1嘅鮭魚就實無死!

Ponshu館
Ponshu館地址:新潟縣南魚沼郡湯澤町湯澤2427-1
電話:: 025-784-3758
營業時間:4月至12月 9:00am-6:00pm、1月至3月 9:00am-8:00pm
定休日:年中無休
交通:JR越後湯澤站內即達網頁:http://www.ponshukan.com/

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字