精華版|昇龍道自駕遊EP02 – 殺入名古屋LEGOLAND(上)

0

今時唔同往日,日本首個LEGOLAND開幕,終於搵到藉口去名古屋玩返幾日!但去到至發現仲有豐田博物館、磁浮鐵道館等唔去唔得,加埋鰻魚飯、噌增炸豬排飯等地道美食幾個胃都食唔切…結論係「去名古屋大把嘢玩,五日四夜走唔甩囉」!

擔任主場代表的名古屋城高2.1米,雄霸全場!同場還有另一代表OASIS 21,睇完後有興趣可以直接加入行程當中。
平時去東京總係好多人,但睇縮景就唔使同人逼!澀谷十字路口、東京站、台場高達、淺草寺任你影,得意之處在於109變了601、而原創高達則與即將登陸台場的獨角獸高達頗為相似,未知是否一早同台場夾好呢?

名古屋LEGOLAND話大唔大,總面積9.3公頃其實只係海洋公園十分之一,不過麻雀雖「小」五臟俱全,園內七大區各有賣點,如果時間唔夠都幾難做抉擇。但正如去環球影城一定要玩Space Fantasy,去LEGOLAND就一定要到Miniland行一圈,原因無他:只係兩個鐘就可以瞬間看日本!Miniland內以超過1,000萬塊Lego砌出多個具代表性的日本名景,上至北海道滑雪場,下至廣島縣嚴島神社,即使遊日達人都未必睇過晒。叫得迷你樂園,區內最大的名古屋城也只2.1米高,但眼見現場大小朋友無不爭住影相打卡留念,就知尺寸大小與吸睛功力無關,連人物動作都能細緻呈現先係最大看點,小編望住部分熟悉親切的畫面時有如親臨其境,突然有種遊遍日本的自豪感!

台場新高達仲未有得睇,由我頂住檔先!
船上一人一支水砲唔使爭,睇小編射得咁開心就知有幾咁痛快!
香港人不會陌生的道頓堀、通天閣、甚至激安殿堂都在名古屋出現了,感覺好神奇。

要重現嚴島神社的水上鳥居?LEGOLAND話無難度!
呢隻獅身人面像唔止識笑,仲識舉V添!
Adventure區仲可以買到未開幕已經成功引起話題嘅Lego薯條,薯條形狀並有正方形同直條形兩種,有gimmick得嚟味道亦無交行貨,夠脆口而且好多薯仔,係好味嘅!
LEGOLAND® Japan
地址:愛知縣名古屋市港區金城埠頭2-2-1
電話:050-5840-0505
營業時間:10:00am-5:00pm/6:00pm/7:00pm(不定,詳參官網)
定休日:不定休
入場費:成人(13歲或以上) 6,900日圓、小童(3歲至12歲) 5,300日圓
交通:名古屋臨海高速鐵道青波站下車即達
網頁:https://www.legoland.jp/en/

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字