「燒肉大師」田邊晉太郎(右)本身係音樂家同電台主持人,曾經幫AKB48嘅渡邊麻友監製過歌曲。除咗音樂,佢亦好迷日式燒肉,由生產過程到烹調,都具豐富經驗同知識。亦多次做電腦同電台講師,仲做過餐廳顧問出menu,仲開設埋個「燒肉課程」添呀!

近年日式燒肉當道,但香港食到日式燒肉都一式一樣。位於尖沙咀的正宗日式燒肉店298 Nikuya Kitchen是新分店,比上環店足足大4倍,標榜「正宗日式烤肉」,精通不同部位的烹調,另外由切、醃、燒到食法都有自家的一套標準,剛剛在5月下旬又推出了3款全新燒肉套餐,每款都是以主打Yakishabu食法,而Yakishabu即是指把燒肉與涮涮鍋(Shabushabu)融合,把牛肉切至Shabushabu的厚薄度,然後在大火上以短時間「焯一焯」,再酌醬汁食用,既能保留濃郁的肉香和油脂,又能令食客體驗到薄切燒肉的樂趣。而298Nikuya Kitchen更堅持入貨原隻和牛、由前菜的到燒肉的醃料和醬汁都是自家製,因為能提供更多不同的罕見部位和把獨一無二的專業燒肉帶給食客!另外亦特別邀請日本「燒肉大師」田邊晉太郎先生為新菜單監修!

298 PREMIUM COURSE / HKD 680(1位) – 選用鹿兒島黑毛和牛,有崩沙腩、肩里脊內側肉及牛板腱肉呢類稀少部位,一個set仲可以食齊厚切同薄切!
298 SIGNATURE WAGYU COURSE/HKD 480(1位) – 選用鹿兒島黑毛和牛,一個餐可以嚐盡厚切及薄切兩款口感。
A5和牛胸肉/Hkd150 – 肉質結實而有彈性,薄切的胸肉輕燒後肉香濃郁帶少許油花,口感柔軟有彈性。
A5和牛西冷/Hkd 190 – 薄切的A5和牛西冷,柔軟且肉香濃郁,入口即溶。

 

  • 298 Nikuya Kitchen

  • 尖沙咀金馬倫道48號3F.,中國保險大廈

  • (午市)12:00nn-2:30pm(晚市)6:00pm-11:00pm

  • 2799-2818

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字