TEO set / 500日圓
未飲已經聞到濃濃抹茶香氣,初飲時真係幾苦吓,但飲落就慢慢回甘。提提大家記得雙手捧杯先品茶啊!

成日都喺香港見到抹茶乜乜,但正宗抹茶當然只在日本,端莊地坐在傳統榻榻米上品嚐也許令有些人嫌麻煩而卻步,只不過去cafe感覺就輕鬆不少呢!


抹茶控最愛

於2016年4月才正式開業的TEO KAFON以抹茶為主打,除了有一系列的抹茶甜品,客人更可親手體驗泡抹茶,自己泡自己飲先夠風味,就小編經驗之談,想泡出來的抹茶順滑,秘訣就係「唔使急,最緊要快。」說回抹茶的味道,大家在香港裡食的抹茶產品大多都偏甜,但真正抹茶卻是帶有苦澀味,怕苦的朋友可以選擇飲茶或食其他甜品吧!

Matcha Sweets Plate / 600日圓
只係賣相就已經覺得精緻吸引,而小編覺得最好食嘅係最右邊嘅泡芙,口感鬆脆且抹茶味濃,但旁邊的餅乾就略嫌過硬。600yen就可以食到5款抹茶甜品,都算經濟,仲可以用嚟影相呃like添!
店內面積不大,大概只有10多個座位,環境寧靜,同三五知己一齊嘆茶就最啱。
店內裝潢簡潔,收銀處還有滿足少女心嘅彩色糖果,但只係擺設嚟咋!
一進店內就會見到和服擺設,其實係樓上有其實係樓上有和服店「dricco」,專門出售及租借三件式的新式和服,租一日只係3,500日圓,換套和服落嚟飲番杯茶,成件事好夾啊!
  • TEO KAFON
  • 京都府京都市中京區新京極六角東入櫻之町447

  • 11:00am-7:00pm

  • 12月29日至1月4日

  • 地下鐵東西線京都市役所前站徒步約8分鐘

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字