呢個係秋田名物「烤米棒鍋」,米棒放入鍋內吸收咗湯汁之後味道清甜,口感好似年糕咁煙煙韌韌~

講起秋田,大家或者只會想起秋田犬,但其實秋田同時都以打獵文化聞名。由角館站乘搭大約1小時就會到達阿仁Matagi站,Matagi其實是指自古以來在北海道和東北森林裡以狩獵維生的獵人集團,他們深信山林由山神所支配,任何獵物都是山神恩賜,絕不濫捕亂殺。

想做獵人,先學識行路是基本吧!參加行山團可以練習著雪鞋在雪地輕鬆行走,行到攰時更可於雪地上生火食火鍋!

而阿仁地區的打獵歷史始於平安時代,他們主要以狩獵野熊、販賣熊皮及熊肝維生,今次Rie跟Jam就特地來這裡的打當溫泉體驗狩獵生活!

獵人平時都係食野味居多,打當溫泉的晚餐就有其他地方難以嚐到的熊肉鍋!熊肉有保暖及滋潤效用,只看外型有點似牛肉,但吃下去卻較牛和羊濃味得多,不沾醬都已經十分夠味,而且很有嚼勁。

另外更有曾被封全國No.1的濁酒「Matagi之夢」飲落帶有濃郁米香而味道酸甜。

最後點都要學下Matagi歷史,館內有昔日Matagi房間畀大家一探究竟,見到啲真嘅熊皮擺晒喺度,可以想像到啲獵人幾咁厲害~

呢位鈴木先生係第九代兼現役Matagi,佢爺爺仲係Matagi領袖,好威水啊!

  • 打當溫泉 獵人之湯
  • 秋田縣北秋田市阿仁打當字仙北渡道上67

  • 秋田內陸線阿仁Matagi站轉乘的士約5分鐘

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字