大家漫步於京都街道上,可能曾跟「舞妓」擦身而過,但當中很多只是變裝體驗,真正的舞妓經常要練習舞蹈,很少有機會出外。咁點樣先可以見到舞妓嘅真面目呢?

成個劇場總共有30幾席,遊客可以喺度享用茶點同飲品,享盡京都獨特風情。

而家機會嚟喇!於去年12月剛開幕的舞妓劇場就讓大家近距離欣賞舞妓的優美舞蹈,更可以跟舞妓合照,絕對是難得的體驗啊!

通常係中學畢業之後修業半年至1年,再做1個月實習先正式成為舞妓,不過首先要夠靚先有機會入行囉!
除咗跳舞,仲有機會睇舞妓喺你面前泡茶,見識下佢哋嘅實力。

各位都唔使擔心語言問題,除了有英文menu,舞妓表演前會有英語說明,等大家可以加深對舞妓的認識。可能大家見到舞妓跳舞都忍唔住想即刻影相同朋友開心share,不過舞妓表演時係禁止拍攝,所以大家都係乖乖地專心睇表演啦!

見到舞妓已經好難得,仲可以同佢哋影紀念照,好滿足啊!
睇表演之餘,每位觀眾更會獲得一條特製手巾作留念。

最後小補充一下,其實舞妓不同於藝技。舞妓是指見習階段而未滿20歲的少女,藝妓就是正式出道後的稱呼,並且沒有年齡上的限制。一般來說,舞妓較華麗且吸引人,藝妓就如其名以歌唱、舞蹈等才藝一決勝負。兩者的差異還包括髮型及服裝等,其中舞妓是用真髮盤繞,而藝妓的髮型則全為假髮。

  • 舞妓劇場

  • 京都市東山區大黑町五条上大黑町302-2
  • 每日共有5場公演,每場演出時間為90分鐘,需予約,詳情參照官網

  • 不定休

  • 京阪電車清水五条站徒步約5分鐘
分享