如果覺得和服來來去去都係繡圖刺花,又想嘗試下比較破格嘅打扮的話,全身白服戴面具潮扮狐狸又點睇?每年5月,那須町會舉辦一年一度的「御神火祭」,祭典上民眾可以穿上白袍,再用黑、白兩色顏料化一個狐狸裝,一嘗扮演當地著名靈狐的滋味。如果想再更逼真,仲可以配戴狐狸面具添!除有特式裝扮之外,那須町附近仲有不少名勝古蹟,想擺pose chok樣影風格相?靚景底下你想點影就點影!

如要扮演靈狐,便要在祭典當日,到「九尾市集」報名參加火炬遊行儀式,不過遊行隊伍只有僅僅100個名額,名額一過就冇機會着白袍扮靈狐。如果當真錯過,亦唔需要太灰心,因為市集有攤檔可以幫人化狐狸裝,有都好過冇嘛,係咪先!如果真係想扮狐狸,到時記得早到報名啦!

御神火祭
地址:栃木縣那須町湯本
日期:每年不同,2016年為5月29日
時間:4:00pm-8:00pm
電話:0287-76-2619(那須觀光協會)
交通:從日光江戶村徒步至東武小佐越站乘搭列車到日光轉乘 JR 至 JR 黑磯站,轉乘東野巴士約 35 分鍾,於「那須
湯本」站下車後徒步約 5 分鍾

留下回應

輸入你的評論
輸入你的名字