和撈海膽體驗不同,昆布特產製作體驗並非從原材料開始,無需「濕手濕腳」。而且參加者可以在體驗結束後可以帶走成品,最適合對利尻島昆布好奇又想買少少手信嘅遊客,因為又有得玩又有得拎走獨家手信!

剪去昆布卷曲不平的邊緣。
將昆布沿著木板摺疊。
剪去多餘的昆布。

剩下的昆布可以剪成喜歡的形狀。小編就挑戰剪成當地吉祥物既形狀。
仲有剩既昆布點算好?當然不可浪費,將昆布剪成小片後放入濾袋,就可以作為湯包煮湯時用。

同場加映, 園內除了有各種體驗可以參加外,更有販賣特產的地方,臨走前買番少少野留個紀念都唔錯。假如對買手信無興趣,都可以試下新奇獨特既海膽昆布雪糕!集利尻島兩大名物於一身,配上香滑軟雪糕,帶海水味既雪糕相信都唔係邊到都有,試得過!

小編表示實際吃入口之後,又鹹又甜既味道其實都幾新奇既,好奇既人可以試試。

神居海岸Park
地址:北海道利尻郡利尻町沓形字神居149-21
電話:090-6994-2255
開放期間:6月1日至9月30日 9:00am-4:00pm
體驗收費:昆布特產製作體驗1,500日圓、撈海膽體驗1,000日圓
定休日:期間無休
交通:宗谷巴士「第一神居」站徒歩約5分鐘
網頁:http://kankou-k.wixsite.com/kamui-kaigan-park

分享