燒咖哩起源於昭和年代,用咖哩汁覆蓋白飯後,打上一隻雞蛋並伴以芝士烤焗,便成了門司港必食名物。門司港賣燒咖喱的店舖有很多,但人氣最盛必數喺Tabelog有3.57分的伽喱本舖,店家強調自己跟足昭和30年代的做法,以烤焗過程濃縮咖哩味道。除了最基本的燒咖哩,亦有加入海鮮、河豚、甚至是香蕉等配菜,一共十二種款式,各有各風味。食第一啖時記得要原汁原味只食咖喱飯,然後才撈勻蛋黃進食,不只能發現口感變得更黏,味道上亦更有層次。留意返燒咖哩偏辣,怕辣的朋友可加入二三滴店家自家製香油減辣呢!

昔日燒咖哩(普通)- 最原始的製法,配上九州黑毛和牛,想試吓最原本滋味叫呢個就啱晒!
雖然撈勻後不太吃得出蛋味,但面頭半熟蛋的黏度為咖哩飯增加口感。
特色海鮮燒咖哩(普通) – 加入了河豚肉,比較貪心且大食的朋友不妨考慮!

伽哩本舗
地址:福岡縣北九州市門司區港町阿波屋Building 2/F 9-2
電話:050-5868-2134
營業時間:平日11:00am-3:00pm、5:00pm-8:00pm、週末及假期11:00am-8:00pm
定休日:不定休
交通:JR門司港站徒步約2分鐘
網址:http://www.curry-honpo.com/englishpage.html