首頁 眾作者 帖子由 elaine

elaine

36 發佈 0 評論

必睇絕景!宮崎高千穗峽

遊覽高千穗峽有兩種方法,其中一種便是靠自己雙腿漫步遊步道。柱狀節理崖壁、真名井瀑布等絕景雖然非常壯觀,但也別忘了高千穗三橋、鬼八力石等影相位,散步時記得細心欣賞沿途景色!
video

原宿刺蝟Cafe 爆發最強萌勢力!

狗狗或貓貓Cafe就聽得多,原來而家連刺蝟都有佢哋專屬的Cafe!呢間Harry Cafe共有兩間分店,今次到訪的原宿店於今年2月才剛開幕,而原宿站就在店旁,交通十分便利,可說是鬧市中的治癒天堂!

秋田抱返溪谷 回首抱擁追憶往事

位於玉川河上流的抱返溪谷地形陡峭,通道亦很窄,所以遊人行走時都要「相抱回首」。故此,這裡被人冠以「抱返溪谷」之名。

岩手龍泉洞 神秘魔幻藍

提起「鐘乳洞」,或許會有人覺得早已見慣見熟無甚特色,但我卻頗喜歡鐘乳洞的神秘感:昏暗的光線,平時不會見到的岩石形態,加上偶爾吹過的「陰風」,單是置身其中,已頗有打機一般於魔窟冒險的感覺。

超人氣!九州體驗忍者修行

去九州玩時嚟到佐賀縣,不妨去嬉野市嘅忍者村「肥前夢街道」,體驗一下忍者修行。條村本身係江戶街,有嘢玩有嘢睇有體驗,好似手裡劍投擲體驗、機關小屋、忍者劇場等等,帶埋小朋友嚟就仲開心。

甜品迷福音!東京朱古力工廠

Dandelion Chocolate創立人本來是IT界猛人,因著對朱古力的熱愛而開始自製朱古力,本來只供給親朋好友品嚐,後來於2010年開始擴展營業,更於上年2月11日在東京台東區開設分店,正式從美國登陸日本。

京都鐵道博物館 學做電車車長!

去日本旅行經常會搭電車同新幹線,但對於佢哋你又識幾多先?今次嚟到京都,以去年開幕的京都鐵道博物館來當今次旅程的首站,似乎是不錯的開始。

鳥取縣大山牧場 快閃熊抱草泥馬

或許您也像我,事先規劃行程經常剔除動物園或牧場在外,皆因豪不起動輒大半天時間,想貪心玩多一兩個點,大山牧場很適合小編這類快閃族,論規模稱不上 Top,但麻雀雖小,五臟俱全。

變身柯南 玩轉鳥取縣青山剛昌館

恐怖漫畫大師伊藤潤二早前喺PMQ開個人展覽,大眾反應超熱烈就知成件事幾咁望穿秋水,想睇日本畫師展覽其實唔易,可想而知粉絲稱柯南博物館嘅青山剛昌故鄉館如何彌足珍貴!

抱抱宮城狐狸 超可愛治癒!

狐狸的相睇就睇得多,但真嘅狐狸你又抱過未?想同可愛狐狸親密接觸,就要來藏王狐狸村了。這裡的狐狸不怕生,更會主動接近人群去拎食物,但如果想餵牠們的話就要買專用糧食,千萬不要亂餵其他食物,如果唔係佢哋好易食壞肚!
- Advertisement -

熱門文章

話題新聞